Lelystad helpt bij groepsbouw van eigen woning

31 maart 2014

Hoe spannend is het om samen met anderen uw eigen woning te creëren, zelf te bepalen wat de indeling van uw woning wordt en welke materialen gebruikt worden. Met elkaar bouwen aan uw eigen droomhuis en woongenot. Het is een uitdagend proces dat vraagt om doorzettingsvermogen  maar ook leidt tot prachtige resultaten. De gemeente Lelystad heeft en geeft daar volop de ruimte voor. En Lelystad helpt daarbij. Met de uitgave van ‘Ons bouwproject’- samen bouwen in Lelystad’ geeft de gemeente inzicht in het proces van collectief particulier opdrachtgeverschap.
Het informatieboekje gaat in op de verschillende stappen en fasen die doorlopen moeten worden, wil je – samen met anderen- je woonwensen werkelijkheid laten worden. Er zijn meerdere motieven om samen te gaan bouwen, zoals: kwaliteit, het realiseren van een bepaalde specifieke bouwvormen, ideologie op het gebied van milieu, architectuur, samenleven of zorg,  etc. Door samen met anderen op te trekken en zelf te ontwikkelen krijgen ideeën beter vorm en worden woningen financieel eerder bereikbaar.

Voordelen
Samen bouwen levert op vele manieren voordelen op, zoals keuzevrijheid, sociale cohesie,  een goede prijs/kwaliteit verhouding, onderscheidend ten opzichte van andere woningbouw bijvoorbeeld qua architectuur, inrichting, gebruik en/of beheer van de buitenruimte. Financiële overwegingen kunnen een goede motivatie zijn om deel te nemen aan CPO. Onderzoek en ervaring laten zien dat de kostprijs van CPO projecten vaak 10 tot 20% beneden de marktwaarde ligt. Bij zelfbouw bepalen mensen zelf waar zij hun geld in steken en welke kwaliteit zij wensen. Kortom: met CPO bouw je samen aan je eigen huis met meer kwaliteit en vaak tegen minder kosten!

Voorbeelden
In Lelystad zijn al enkele goede voorbeelden van collectief particulier opdrachtgeverschap gerealiseerd, zoals het Drijvend Wonen-project en de bouw van 10 woningen aan de Zevensterstraat, allebei in de wijk Warande. Een nieuw CPO-initiatief betreft 7 woningen aan de Penningkruidstraat, eveneens in Warande.

Informatie
Het boekwerkje ‘Ons bouwproject – Samen bouwen in Lelystad’ is gratis verkrijgbaar bij het paviljoen Wonen in het Stadhuis. Ook is het te downloaden vanaf de website www.lelystad.nl/samenbouwen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − drie =Categorie: Nieuws

Tags: