Prijzen particuliere kavels voortaan maandelijks geïndexeerd en optievergoeding bij reservering

5 februari 2019

Gemeente Lelystad wijzigt een tweetal zaken bij de verkoop van particuliere kavels.
Vanaf 1 februari 2019 wordt een optievergoeding voor het reserveren van een particuliere kavel van € 300,- gevraagd. Ook wordt de grondprijs voor een kavel voortaan maandelijks geïndexeerd. Dit vond voorheen één keer per jaar plaats op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar.

De grondprijzen voor vierkante meters bouwgrond of kavels worden jaarlijks geïndexeerd. Dit leidt er toe dat grond bij de jaarwisseling opeens duurder wordt, terwijl dit in werkelijkheid geleidelijk gebeurt. Deze jaarlijkse aanpassing zorgt vaak voor vragen en onrust bij kopers die rond de jaarwisseling de grond willen aankopen. Om dit te voorkomen wordt het indexatiepercentage vanaf 1 februari 2019 verdeeld over de maanden van het jaar. Voor 2019 bedraagt het jaar indexatiepercentage 1,5 % en dus de maandindexatie 1/12 daarvan.

Daarnaast wordt een optievergoeding bij de reservering van een particuliere kavel van € 300,- per kavel ingevoerd, omdat vaak meerdere kavels in optie werden genomen. Dit leidde er toe dat kavels tijdelijk niet beschikbaar waren, waardoor andere geïnteresseerden vervolgens in de wachtrij kwamen te staan. Gaat de geïnteresseerde over tot aankoop van de kavel, dan wordt de optievergoeding met de koopsom voor de kavel verrekend.
Categorie: Nieuws

Tags: