Aards Modernisme

WARM, EXPRESSIEF EN EIGENTIJDS

Het Olmenkwartier

Het Olmenkwartier kenmerkt zich door de bouwstijl Aards Modernisme, warm, expressief en eigentijds. In het Olmenkwartier worden korte rijen (4 à 7 woningen) gebouwd, zodat ze zich goed voegen met de overige woningtypen en er een buurtje ontstaat met voldoende licht, lucht en ruimte.

De strakke lijnen uit het Olmenpark worden doorgezet in het buurtje, waarbij één lijn uit het Olmenpark wordt opgepakt en doorloopt tot aan de watergang. Een tweede lijn loopt vanuit het Olmenpark (paddepoel) naar de Koriander. Door deze lijnen wordt het plan opgedeeld in vier ‘kwartieren’. Op het kruispunt van deze lijnen wordt een plantsoen gerealiseerd, het hart van de buurt.

Het plantsoen wordt begeleid door rijwoningen. De woonstraten met tweezijdige bebouwing kennen een asymmetrisch profiel met aan één zijde rijwoningen en bomen, aan de andere zijde twee-onder-één-kapwoningen. De woningen langs de watergang liggen wat meer in de luwte en in dit deel komen 16 kavels voor 6 vrijstaande woningen en 10 twee-onder-één kapwoningen.

Bekijk de kavelkaart om te zien welke kavels nog beschikbaar zijn.

Een optie nemen kan via het optieformulier

Het definitief maken van de optie kost € 300,-. Wanneer u overgaat tot aankoop van de kavel verrekenen we deze vergoeding met de koopsom.

 

 

Woonsfeer

Inspiratiebron voor dit buurtje is de Finse architect Alvar Aalto. Aalto was een invloedrijke architect van de moderne beweging en net als Van Eesteren lid van de CIAM (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne). Aalto zorgde voor warmte in het modernisme, onder meer door nadruk te leggen op subtiele, natuurlijke materialen zoals metselwerk en respect voor het menselijk gevoel.

De woningen in Olmenkwartier worden daarom uitgevoerd in kleureigen metselwerk, met expressieve baksteendetails, zoals een bijzonder steenverband, die we ook terugzien in het Experimental House van Aalto. Garages of andere bouwwerken worden in hetzelfde materiaal als de hoofdmassa uitgevoerd, of een bij deze sfeer passend materiaal, dat tevens wordt gebruikt in de hoofdmassa. Een plat dak is uitgangspunt, maar een hellend dakvlak met verholen goot is óók mogelijk. Om een samenhangende, tijdloze stijl in Olmenkwartier te bereiken wordt er gewerkt met handvorm bakstenen in natuurlijke warm-grijze, gele óf okertinten. De woningen krijgen hiermee een warme, expressieve, eigentijdse én tijdloze uitstraling. Handvormsteen is het meest geschikt, voor het bereiken van de natuurlijke uitstraling, maar ook vormbaksteen of wasserstrich is mogelijk. Strengpers baksteen is doorgaans ongeschikt, omdat de natuurlijke ‘levende’ uitstraling hier ontbreekt. Hellende daken worden afgedekt met matte vlakke dakpannen of leipannen, bij voorkeur keramisch, zodat een strakke natuurlijke uitstraling ontstaat.